Студен извлек от шипки

декември 1, 2011 Няма коментари »

Studen izvlek ot shipki
В българската народна медицина шипката се използва при болести на простатата, захарен диабет, трудно уриниране, албумин, лошо храносмилане, атеросклероза, за ободряване, при червен вятър, коклюш, високо кръвно налягане, главоболие, безсъние …

Студеният извлек от шипки ни позволява да се извлекат максимално количество активни вещества. Не се приготвя трудно, но се изискват няколко дни търпение :)

Studen izvlek ot shipki 2


Необходими продукти :

- шипки – около 500 гр сухи или 1 кг пресни
- вода – 4-5 л
- мед ( кафява захар ) – 500 гр ( може и да не се добавя подсладител )
- може да се добавят и 100 гр. глог, боровинки, малини или други плодчета

Медът или захарта действат като консервант и помагат извлека да се запази за по-дълго време без да ферментира, но разбира се те не са задължителна съставка и от вас зависи дали ще ги добавите.

Смесете продуктите и оставете да престоят 24 часа, след това шипките ще са омекнали и ще може да ги намачкате. По този начин ще извлечете по-голяма част от полезните вещества. Оставете течността да престои за още около 5 дни. Ако прецените, че в помещението, в което приготвяте извлека е топло и има вероятност да настъпи ферментация, може към четвъртия ден да сложите извлека в хладилник или на хладно в мазето. След като мине необходимото време, прецедете през няколко пласта марля, торбичка за ядкови млека или цедка ( но в този случай ще останат повече власинки, които могат да раздразнят стомаха ). Добре е приготвянето и съхранението на готовия извлек да става в стъклени съдове.
Приятна наслада :)

Studen izvlek ot shipki 3

Свързани публикации

Остави коментар